top of page
Поиск
  • Фото автораАнна Брусенцова

Структура заняття з «Бебі-йоги»

Обновлено: 27 апр. 2020 г.

  1. Вступна частина

Пропоную розмістити дитячі килимки по колу. Це дає змогу показати дітям тому, що всі між собою рівні: і доросла людина-наставник, і вихованці. Крім того, всі мають можливість бачити один одного. Або діти сідають в довільному порядку, обличчям до мене. Також є варіант розмістити килимки у дві прямі лінії, коли діти опиняються один навпроти одного (своєрідне «дзеркало»).

Все починається з масажу. Тут можна використовувати безліч різновидів дитячого масажу чи самомасажу. Можна виконувати в колі, де кожен робить масаж своєму сусідові, або у парах.

Потім я організовую групову вправу для розігріву. Це може бути:

  • Виконання асан для розігріву під музику (за моїм зразком всі діти повторюють).

  • Гра «Хвиля». Я виконую асану, наступна за мною дитина її повторює і, так далі по колу. Таким чином асани виконуються 8-10 разів на розігрів.

  1. Основна частина.

Основна частина моїх занять має два різновиди, а саме:

  • Йога-подорож. Ми разом з дітьми м обираємо місце призначення для подорожі, це може бути Африка або Індія, Мексика або Бразилія тощо. Потім я розказую дітям про це місце і завдяки нашій фантазії, ми, наче, потрапляємо у цю країну, щоб подивитися на місцевих тварин, і перетворюємося на них.

  • Чарівна казка. Це може бути інсценування за допомогою асан йоги всім відомої казки або однієї із створених мною йога-казок, як от: «Незвичайна морська подорож хом’ячка Борі». Цей варіант полюбляють діти і молодшого дошкільного віку, і старшого.

  1. Йога-гра

У цій частині заняття я пропоную дітям йога-ігри типу:

  • «Вгадай асану». Мета цієї гри закріпити у дітей знання назв асан та специфіки їх виконання. Діти по черзі виконують одну з асан, а інші відгадують назву цієї асани.

  • «Хто це?» Я даю дітям опис тварини, а вони повинні здогадатися, хто це. Також вони можуть задавати додаткові питання. Після того, як діти відгадали, всі разом виконують асану цієї тварини.

  • «Придумай асану». Діти по черзі або об’єднавшись у невеликі підгрупи, на основі вже отриманих знань, придумують нові асани та виконують їх. Ця гра направлена не на правильність виконання тієї чи іншої вправи, а на можливість дітям показати свою індивідуальність, проявити фантазію, покращити взаємини з однолітками.

  1. Заключна частина

Ця частина заняття проходить у повній тиші під спокійну музику.

Вправи на дихання:

  • Вправа «Повітряна кулька». Перед виконанням вправи потрібно через рот видихнути повітря з грудної клітини таким чином, щоб вона втягнулася. Потім повільно вдихнути повітря через ніс, а видихнути знову ж через рот. При виконанні вправи обов'язково потрібно стежити, щоб живіт і плечі залишалися нерухомими. Виконуються вправи 6-10 разів.

  • Вправа «Потягусі». На вдиху – потрібно добре підтягнутися, піднятися на носки, на видиху - руки опустити, встати на всю стопу, нахилитися вниз і промовити: «У-х-х ...». Виконуються вправи 4-5 разів.

  1. «Шавасана» або, як ії називають діти, асана «Сон».

Діти лягають на килимки, закривають очі, розслаблюють тіло. Завдання полягає в тому, щоб не рухаючись пролежати так дві хвилини і стежити за диханням. Мета вправи – заспокоїтися, розслабитися дитячому організму. Під час виконання «Шавасани» можна запропонувати дітям уявити подорож на чарівний острів, де завжди світить сонце, де тепле море, де добре і радісно.


1 просмотр0 комментариев
bottom of page