top of page
Поиск
  • Фото автораАнна Брусенцова

Консультація для батьків на тему: «Що таке йога?»

Обновлено: 27 апр. 2020 г.


Йога для дітей - це швидше комплекс вправ, який сприяє нормальному фізичному і психічному розвитку дитячого організму. Спробуємо розібратися, що слід знати батькам, щоб направити дитину займатися йогою.

Чому ж не можна замінити йогу для дітей, скажімо, якимось іншим видом спорту? По-перше, тільки йога дозволяє гармонійно розвиватися як фізично, так психічно і розумово. По-друге, активні фізичні навантаження, що застосовуються в інших видах спорту можуть травмувати незміцнілі дитячі м'язи або хребет.

Користь йоги для дітей

Почнемо з фізичного розвитку. Йога допомагає розвинути координацію, фізичну витривалість, гнучкість і силу. Асани або «пози йоги» планомірно зміцнюють всі м'язи тіла, без винятку, роблять їх еластичними, розвивають рухливість суглобів. Дуже важлива функція таких вправ, як зміцнення внутрішніх органів дитини, як наслідок поліпшення захисних властивостей організму і роботи шлунково-кишкового тракту, збільшення опірності інфекційних захворювань.

Йога допомагає формуванню правильної постави, оскільки зміцнює м'язовий корсет. Крім того, для дітей, які страждають надмірною вагою, і не мають можливості або бажання активно рухатися, набір асан стане відмінним помічником в боротьбі за стрункість.

З точки зору психоемоційного впливу йоги на дитячий організм, можна відзначити наступні позитивні тенденції. Йога, перш за все, допомагає знайти душевну рівновагу, тому показана гіперактивним і неспокійним діткам, як засіб боротьби зі стресами навколишнього світу.

Йога розвиває концентрацію та увагу, дитина стає більш посидючою і дисциплінованою. Йога допомагає дитині боротися з невпевненістю в собі і своїх силах. Дитина починає розуміти свої можливості і потенціал свого організму. Йога дарує їй легкість, гарне самопочуття і відмінний настрій.

Особливості занять з дитячої йоги

Перед тим, як дитина почне займатися йогою, необхідно ознайомитися з деякими особливостями практики дитячої йоги. Дітям, яким ще не виповнилося чотирнадцяти років, не рекомендується довго перебувати в перевернутих позах. Строго заборонені стійки на голові, оскільки незміцнілий хребет ще не здатний утримати вагу тіла, і може травмуватися.

Необхідно дотримання і деяких стандартних рекомендацій. Не слід виконувати фізичні вправи на ситий шлунок, і приймати їжу відразу ж після тренування. Так само не потрібно поєднувати йогу з іншими фізичними навантаженнями. Це викликає стомлюваність дитячого організму.

Заняття йогою з дітьми, як правило, проходять в ігровій формі. Педагог намагається заволодіти фантазією дитини за допомогою казки: політ на місяць, пошуки скарбів або порятунок принцеси від лиходія. Дітям подобається копіювати поведінку тварин, тому вони із задоволенням повторяють асану «жаби» або «собаки мордою вниз», просто тому, що це цікаво і весело.


1 просмотр0 комментариев
bottom of page