top of page
Поиск
  • Фото автораАнна Брусенцова

Консультація для інструкторів з фізичної культури на тему: "Переваги дитячої йоги"

Обновлено: 27 апр. 2020 г.


Людина, що знаходиться в абсолютній рівновазі, не схильна до шкідливих впливів ззовні, і отже, невразлива до хвороб і проблем! Саме це є метою йоги - створення балансу в усіх системах дитячого організму, точніше, невразливості.

Йога - це дуже давнє духовне вчення, яке зародилося більше 2 тисяч років тому. Засновником йоги вважається мудрець Патанджалі, що жив в Стародавній Індії.

Саме йога дозволяє вирішити абсолютно всі проблеми зі здоров'ям типові для сучасних дітей. Кожна вправа має позитивний вплив на організм дитини. Виконується протягом -1-2 хв. На освоєння кожного комплексу слід витрачати 1-2 тижні, поступово збільшуючи перебування в асані. При заняттях з маленькими дітьми не обов'язково заучувати індійські назви асан, (Тадасаї, врікшасана, шваласана) досить використовувати російський переклад «Поза дерева, сарани, льва тощо.

Регулярна практика асан робить позитивний вплив і на психіку дитини. Розсіяні діти стають більш зібраними, ті ж, хто страждає браком уваги, навчаються концентруватися. Допомагає йога впоратися і з гіперактивністю, проблемою багатьох сучасних дітей. Плавні повільні рухи, нерухомість в позах, розслаблення - всі ці особливості вправ йоги роблять дітей спокійніше і дозволяють їм позбуватися не тільки від фізичного, а й від емоційного напруження.

Велика частина вправ в йозі, так чи інакше, зачіпає хребет. Розтягування і скручування хребетного стовпа не тільки підвищують його гнучкість, покращують живлення кожного хребця, сприяють формуванню і збереженню правильної постави, а й дозволяють компенсувати негативний вплив неправильних, нефізіологічних поз, в яких дитина виявляється протягом дня.

Зміцнення м'язів спини і живота забезпечує хребту надійну підтримку.

Розвиток рухливості шийного відділу хребта покращує живлення головного мозку, знімає навантаження з очей, допомагає поліпшити здатності до зосередження, розуміння і засвоєння нової інформації. Більш того, вправи для шиї дуже корисні дітям, які страждають від частих простуд, які зачіпають горло і носоглотку.

Правильна робота всіх внутрішніх органів нормалізує обмінні процеси, покращує засвоєння всіх поживних речовин з їжі. У дітей, що займаються йогою, поступово нормалізується вага - худорляві діти стають більш щільними, а ті, хто страждає від надмірної ваги, позбавляються від жирових відкладень.

Всі вправи йоги сприяють розвитку тих чи інших м'язів. Звичайно, йоги не схожі на спортсменів - культуристів, проте їх фізична форма - це форма красивого і здорового людини.

У йоги є і ще одна незаперечна перевага перед багатьма видами спорту - заняття йогою не вимагають якогось спеціального обладнання, дорогого одягу, окремого приміщення. Для щоденних тренувань потрібна тільки добре провітрена кімната, тонкий килимок (або ковдру) і легкий, що не стискує руху, спортивний костюм. Ну, і, звичайно, бажання і гарний настрій.


7 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page